/Nå kan du handle mat uten betjening. Butikken åpnes med en app

Nå kan du handle mat uten betjening. Butikken åpnes med en app

smp-stories-top-widget

På dagtid fremstår butikken som helt vanlig. Torsdag kveld startet den nye måten å handle på. Klokken 23.00 går de ansatte hjem og du kan være helt alene blant matvarene.

– I starten av prosjektet var jeg skeptisk til om dette var teknisk mulig, men nå er jeg beroliget. Vi har teknologien på plass og hvis dette fungerer, kan vi vurdere å prøve det i andre butikker, sier kjedesjef Christian Hoel i Extra til Nettavisen, som først skrev om det nye butikkonseptet.

Løsningen er selvsagt en app. Ved hjelp av BankID og Coop Key kan du selv åpne døren til butikken. Innenfor finnes det allerede selvbetjente kasseautomater hvor du kan betale. Foreløpig er det en prøveordning. Butikken i Bogstadveien er valgt fordi den ligger sentralt. Her er det mange som er våkne hele døgnet.

– Vi vet at det er mange som jobber skift og tror at det er behov for dette, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

Ikke øl og ikke på søndager

– Økt bruk av teknologi gjør at vi sparer kostnader, slik at butikker med lavt kundegrunnlag, likevel kan gå rundt, sier prosjektleder Victoria Hellesøy til Nettavisen.

Ledelsen i kjeden bedyrer overfor Aftenposten at døgnåpne butikker ikke er en måte å kutte ansatte på.

– I distriktene er det ofte en-to ansatte. Det betyr at butikken stenger når folk kommer hjem fra jobben. Nå kan folk kjøpe mat likevel. I mer sentrumsnære butikker flyttes de ansatte ut på gulvet som butikkverter og de rekker å rydde mer i hyllene. Alle vet at det er netthandel, tomme hyller og svenskehandel som dreper butikkene, sier Kristiansen.

Kameraer følger med

Men helt alene i butikken er kundene ikke. Kameraer skal fange opp avvikende adferd. Da sendes det melding direkte til vektersentralen. Det finnes også en hjelp-knapp.

Det vil ikke være mulig å kjøpe øl om natten. Alkoholholdig drikke vil være låst inn bak et gitter.

Butikken er imidlertid ikke åpen på søndager. Det er ikke lov.

Coop innfører nå selvbetjente kasser i alle sine 364 butikker i Norge. Foreløpig er det fire sentrumsnære butikker i Oslo som kun har selvbetjente kasser.

For halvannet år siden valgte 20 prosent av kundene å bruke selvbetjente kasser. Nå er det 35 prosent av kundene som velger å betale selv.

– Det er særlig ved småhandel at kundene ikke har lyst til å stå i kø, sier Kristiansen.

Rema vil heller gi personlig service

De andre dagligvarekjedene har ikke umiddelbare planer om å gjøre det samme:

– Vi ønsker å gi kundene personlig service når de handler hos oss og har ikke planer om å lansere noe tilsvarende med det første, sier kommunikasjonssjef Fredrik Jahr i Rema 1000.

På forespørsel fra Aftenposten forteller kommunikasjonssjef Ingrid Solberg Gundersen i Norgesgruppen, som blant annet eier kjedene Kiwi, Meny, Joker og Spar, at de heller ikke har konkrete planer om å holde butikkene sine åpne via en app.

– Vi vurderer kontinuerlig teknologi og løsninger som gir kundene bedre handleopplevelser. Døgnåpen butikk uten bemanning ser vi ikke stor etterspørsel etter i befolkningen generelt, men det blir interessant å se hvordan forbrukerne i Oslo sentrum responderer, sier Gundersen.